Viermi inelati
In cazul cainilor, o mare parte din ei se nasc cu larve de viermi rotunzi/inelati in sistem sau primesc acest parazit de la mama prin laptele matern. Viermii rotunzi pot intarzia dezvoltarea normala a puilor si pot fi transmisi si catre om.
Pisicile pot ingera parazitul sau ouale acestuia cand isi toaleteaza blana sau cand se joaca si sapa in pamant. Aceasta intra in contact cu larvele viermilor rotunzi. Pisicile se mai pot infesta cand intra in contact cu soareci sau pasari care poarta ouale viermilor rotunzi. Ca si in cazul catelilor, multi pui de pisica se nasc cu paraziti intestinali transmisi de la mama, asadar se recomanda un control si analize la un cabinet veterinar, esentiale dupa nasterea.
Viermii bici
Acest parazit traieste in intestinul gros al animalului si nu elimina atat de multe oua, fapt pentru care este usor de identificat la analiza scaunului. Simptomele nu apar mereu, dar in cazuri grave se observa in schimbarea comportamentului animalului.
Viermii lati
Cainii pot intra in contact cu ei prin ingerarea de fecale care contin acest parazit sau larve si prin ingerarea puricilor infestati. Dipylidium caninum si Taenia taenifomis sunt cele mai intalnite tipuri de viermi lati, intalnite atat la caini, cat si la pisici. Cu o lungime de pana la 30 cm acestia se indetifica foarte usor in scaun. Animalele se pot infesta cu acesti viermi si prin ingerarea tantarilor care ii contin. Un alt tip de vierme lat intalnit la pisici si caini este Echinococcus multiocularis, cu o dimensiune mai mica, aproximativ 3-6 cm.
Protozoarele
Giardia este principalul parazit intestinal din categoria protozoarelor. Forma activa a acestuia traieste in intestin, iar cea inactiva traieste in afara gazdei, acoperita de o carcasa. Infestarea se intampla odata cu ingerarea acestei carcase, iar simptomele sunt voma si diaree. Acest parazit poate afecta si oamenii.