Deparazitarea este una dintre primele reguli de ingrijre medicala pe care o aplicam cand vine vorba de animalul tau. Protejarea cainilor de paraziti este secretul unei vieti sanatoase. Deparazitarea se face de la o varsta frageda. Este de recomandat sa apelati la sfaturile unui medic veterinar.
Deparazitarile sunt de doua tipuri: externe pentru parazitii de la nivelul dermului (purici, capuse, paduchi, etc.) si interne pentru parazitii ce se afla in interiorul organismului (in apartul digestiv, circulator si in alte organe: ficat, pulmoni etc.).
Cainii sunt predispusi la musafiri, mai ales in timpul sezonului cald, fapt datorat timpului petrecut in natura. Pentru acest lucru va trebui sa fii mereu atent daca apar schimbari in comportamentul cainelui, acesta va trebui verificat dupa fiecare iesire in aer liber. Se verifica pielea si blana cu atentie si vom urmari daca acesta se scarpina sau daca pare deranjat de ceva pe suprafata pielii.
Cei mai intalniti paraziti externi sunt capusele si puricii. Ambele insecte sunt extrem de rezistente, asa ca va trebuie sa acordam atentie prevenirii si distrugerii lor, mai ales pentru ca sunt daunatoare si pentru oameni.
Deparazitare externa
Puricii, nu produc doar un disconfort cand se hranesc, dar pot transmite o multitudine de boli, pot cauza reactii alergice, pot infesta omul cu larva (cisticercul). Infestatia cu Dipylidium caninum se produce prin ingestia accidentala a unuia sau mai multor purici infestati sau chiar prin saliva cainilor si pisicilor. Copiii de varste mici sunt cei mai expusi, dar se pot infecta si adultii.
Capuse la caini
- Apar in numar mare vara in zone verzi precum parcuri si paduri.
- Capusele se fixeaza si isi introduc capul sub pielea gazdei si se hranesc cu sange. Ei devin din ce in ce mai mari odata ce incep sa se hraneasca cu sangele victimei si sunt foarte greu de inlaturat. Recomandat este sa nu smulgi capusa, pentru a nu ramane capul sub pielea animalului.
- Capusele pot infecta cu boala Babesia, care poate duce la anemie. Semnele apar dupa 6-8 zile dupa ce capusa se “instaleaza“ sub pielea cainelui.
Cum identificam o capusa pe pielea cainelui
Vom indeparta blana pana la piele, cu atentie speciala in zonele din jurul gatului si urechilor. Orice umflatura poate fi o capusa.
Purici la caini
Acestia se pot transmite rapid de la o gazda la alta, datorita picioarelor lungi care ii ajuta sa sara pe distante mari. Ei se inmultesc pe tot parcursul anului si se hranesc cu sangele gazdei, iar intepaturile lor pot provoca reactii alergice la nivelul pielii.
Cum identificam puricii in blana cainelui
Cainele trebuie pieptanat in raspar si este recomandat sa il asezi pe o suprafata de culoare deschisa pentru a fi vizibili. Puricii se pot observa daca vedem puncte negre care sar prin blana. Daca observi o infestare in blana cainelui tau, vei lua legatura cu medicul veterinar.