Cum iti dai seama daca o femela este gestanta

Cum iti dai seama daca o femela este gestanta

femela gestantaFemelele pot ramane insarcinate o data la opt luni. Aceasta perioada fertile, cunoscuta sub numele de “calduri” dureaza pana la trei saptamani. In afara de a ramane insarcinata in aceasta perioada, femela poate intra in altercatii daca nu este pregatita sa se imperecheze. Daca doresti sa eviti sarcina femelei, te poti gandi sa o sterilizezi. De regula, gestatia dureaza intre 61 si 65 de zile.

Cum iti dai seama daca o femela este gestanta?

  • La aproximativ o luna de la imperechere, poate aparea o usoara scurgere de mucus.
  • La 30 de zile, mameloanele devin mai proeminente ca dimensiune si culoare si produc un lichid
  • In stadiile incipiente ale sarcinii, femela poate vomita putin. Daca problema persista, contacteaza medicul veterinar.
  • In jurul celei de-a 35-a zi de sarcina, va incepe sa ia in greutate, va creste gradual cu pana la 50% peste cea normala.
  • Vei putea observa burtica ei umflata in jurul zilei 40. Daca sunt insarcinate pentru prima data si au un numar mic de pui ar putea sa nu aiba o burta atat de proeminenta.
  • Poate fi un pic mai tacuta decat de obicei sau poate avea un apetit scazut.
  • Apetitul femelei gestante va creste in a doua jumatate a sarcinii
  • Medicul veterinar poate identifica o sarcina fie cu un “test de sarcina pentru caini” din ziua 21-25 a ciclului sau prin ultrasunete, din ziua 20-22. Din jurul zilei cu numarul 30, medicul veterinar va putea sa efectueze o examinare fizica, pentru a numara cati pui va avea femela.

Semnele de travaliu incipient / activ

Spre finalul sarcinii, aceasta va cauta un loc linistit pentru a naste. O poti ajuta construind un culcus intr-o zona calda si izolata. Desi femela ar trebui sa se poata descurca singura pe perioada sarcinii si a nasterii, este bine sa ii fii alaturi pentru a actiona in caz ca se intampla ceva neasteptat. In majoritatea cazurilor, cainii nasc puii fara probleme si nu trebuie sa intervii. Daca apar lucruri neasteptate, este bine sa consulti sfatul medicului veterinar.